Kinderen en een gsm

Kinderen en een gsm‘Ik wil een gsm.’ ‘Nee, je bent te jong / dat is te duur / daar ben je nog niet klaar voor.’ ‘Maar dat is voor de veiligheid / mijn vriendjes hebben er ook een / ik gebruik hem alleen voor spelletjes.’ (kies wat van toepassing is) Een typisch gesprek tussen ouder en kind over het aanschaffen van een gsm. Maar wat is nu een geschikte leeftijd? En neem je dan een prepaid of (Sim Only) abonnement met of zonder internet? En hoeveel mag dat kosten? Allemaal vragen waarop we een antwoord zochten tijdens onze enquête van vorige maand en vandaag presenteren we de uitkomsten.

Kinderen en een gsm: het onderzoek

Een gsm is natuurlijk geen speelgoed. Je bent er zuinig op, er zijn kosten mee gemoeid en je kunt niet ongelimiteerd je gang gaan met bellen, sms’en en mobiel internet. Kortom, je draagt een bepaalde verantwoordelijkheid bij het gebruik van een gsm. En dat is precies de reden waarom de vraag ‘Wanneer is een kind oud genoeg voor een gsm?’ zo lastig te beantwoorden is voor ouders.

Wij zochten het uit met een uitgebreide enquête die ruim 500 reacties opleverde. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers bedroeg daarbij 39 jaar en 68% van alle ondervraagden heeft zelf kinderen die gemiddeld 15 jaar oud zijn.

Vanaf welke leeftijd is een gsm geschikt voor een kind?

Dé hoofdvraag van ons onderzoek en 12 jaar is uiteindelijk de gemiddelde leeftijd waarop de deelnemers vinden dat kinderen klaar zijn voor een gsm. Daarbij werd veelvuldig de opmerking geplaatst dat het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan, hét moment is waarop ouders hun kind een gsm kunnen toevertrouwen. Daarnaast gaf 2% van de deelnemers aan dat de volwassenheid en verantwoordelijkheid van het kind de doorslag geven en niet een bepaalde leeftijd.

Prepaid of abonnement?

Er zijn grote verschillen tussen de soorten abonnementen en de kosten daarvan. Voor een prepaid aansluiting geldt natuurlijk op=op. Een abonnement is per minuut, sms’je of MB goedkoper maar daarbij moet het kind of de ouder zelf beheren dat er niet (teveel) buiten de bundel verbruikt wordt. Daarom vroegen we welk soort abonnement de deelnemers geschikt vonden voor een kind van jonger en ouder dan 12 jaar.

prepaidVoor kinderen jonger dan 12 jaar bleek een prepaid aansluiting met afstand (59%) het meest geschikt. 27% van de deelnemers gaf aan dat geen abonnement de beste optie was. Een abonnement zonder internet kon slechts bij 7% de goedkeuring wegdragen en 5% vond een abonnement met internet geschikt. De resterende 2% vond een abonnement met gebruikslimieten of een aansluiting waarbij enkel bepaalde nummers bereikbaar zijn de juiste keuze.

Boven de 12 jaar liggen de verhoudingen wat anders. Nog steeds wordt prepaid het meest geschikt bevonden met 53% maar slechts 6% vindt dat kinderen van 12 jaar en ouder geen abonnement moeten hebben. Een abonnement met internet staat op plek 2 met 27% gevolgd door een abonnement zonder internet met 11%. Opmerkelijk dat een abonnement mét internet populairder is dan een zonder. Mogelijk een teken dat mobiel internet steeds vaker een vast gegeven is van een abonnement. Als laatste is er 3% die wederom een abonnement met duidelijke limieten of beperkingen kozen.

De voors…

Nederland lijkt het er dus redelijk over eens te zijn dat een kind vanaf een jaar of 12 klaar is om de verantwoordelijkheid te dragen voor een gsm. Maar waarom willen ouders dat hun kind een gsm neemt?

De belangrijkste redenen liggen voor de hand. Puur voor noodgevallen (33%) en altijd snel in contact met thuis (32%) zijn met afstand het voornaamst. Sociale contacten zijn met 13% ook een duidelijke reden waarom kinderen een gsm zouden moeten hebben. 9% vindt het belangrijk om via de gsm te kunnen zien waar een kind is en 7% ziet de gsm als een goede bron van vermaak in de vorm van spelletjes en social media. Blijkbaar zijn volwassenen niet onder de indruk van sociale druk. Slechts 5% geeft aan dat een kind een gsm krijgt omdat andere kinderen er ook een hebben.

…en tegens

Natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om een kind juist geen gsm te laten gebruiken. (Toekomstige?) ouders lijken zich vooral zorgen te maken om de toegang tot ongewenst materiaal (22%). Gevoeligheid voor diefstal en hoge kosten delen plek 2 met elk 17%. Teveel verantwoordelijkheid is voor 14% van de deelnemers een showstopper en 12% vindt het gevaar voor verslaving te groot. 11% vindt het gebruik moeilijk te controleren en de laatste 7% vindt het vooral belangrijk dat kinderen gewoon lekker spelen en niet met een gsm aan de slag gaan.

En wat mag dat allemaal kosten?

In Nederland zijn we natuurlijk ook altijd benieuwd naar het financiële plaatje. Ofwel, wat mag het gebruik en het toestel kosten en wie betaalt er? Hieronder de uitkomsten.

Wat mag een abonnement of prepaid kosten per maand?
Minder dan € 10.- 48%
€ 10 tot € 15 36%
€ 15 tot € 20 10%
€ 20 tot € 25 5%
Wat mag een toestel kosten?
Niets. Een gebruikte is goed 41%
Minder dan € 50 16%
€ 50 tot € 100 27%
€ 100 tot € 200 12%
Meer dan € 200 4%
10-euro abonnementWeinig verrassingen voor wat betreft de kosten van het abonnement. Bij de toestelprijzen wel een opvallend feitje. De toestelprijs tot maximaal € 50,- is minder populair dan de categorie € 50,- tot € 100,-. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat smartphones al snel richting de € 100,- kosten.

Tot slot nog de verdeling van de kosten. Wie betaalt wat? 50% vindt dat zowel het kind als de ouders een deel betalen. 28% legt de kosten in zijn geheel bij de ouders en 13% vindt dat het kind alle kosten moet dragen. De overige 9% vindt het afhankelijk van de situatie van de ouders en het kind.

Kinderen en een gsm: de conclusie

Zoals we allemaal weten, leer je op de middelbare school veel meer dan Engels, Geschiedenis en de stelling van Pythagoras. Je leert er doorgaans ook tafelvoetballen, het verzinnen van smoezen waarom je 5 minuten te laat was, hoe je een leuk vriendje of vriendinnetje aan de haak slaat en blijkbaar ook hoe je om moet gaan met de verantwoordelijkheid van een gsm. Vaak onder toezicht van de ouders want 45% van alle ouders gaf aan het gsm-gebruik van hun kind te controleren.

  • Een prepaid aansluiting krijgt de meeste goedkeuring van de deelnemers
  • Reden nummer één om een kind van een gsm te onthouden is de toegang tot ongewenst materiaal, niet de mogelijke kosten. Veiligheid is juist de reden om een kind wel een gsm te laten gebruiken
  • Een gebruikt toestel is voor velen de ‘way to go’
  • De maandelijkse kosten tot € 10,- is voor bijna de helft van alle geënquêteerden de limiet
  • De kosten delen ouders en kinderen meestal samen

Ofwel, kinderen moeten volgens de ondervraagden rustig aan leren omgaan met de kosten en verantwoordelijkheden van een gsm.

Al met al een heldere uitkomst waarbij wel te zien is dat de gemiddelde leeftijd van de ondervraagden bijna 40 jaar bedroeg. Zouden we kinderen vragen waarom zij een gsm moeten hebben, hoeveel deze mag kosten en of hun ouders überhaupt wel mee mogen kijken in hun verbruik, dan krijgen we waarschijnlijk een heel ander beeld…